top of page

Projecten

Emma

Het vraagstuk: Participeren. Leuk meedoen. In je kracht staan. Je buren helpen. Gezellige én nuttige initiatieven nemen. Dat moet, van de maatschappij, van de politiek, van ontwerpers en kunstenaars. In Drents Dorp doen ze dat onder andere met design, real live action co-creatie. Ze bijten niet. Niet hard in elk geval.
Want dat is Drents Dorp: de aaibare achterbuurt. Of toch niet? Oordeel zelf.

De aanpak: Samen buurttbewoners werd er een verhaal gecreëerd over wat zich afspeelde in de schuilkelder onder het viaduct.

Het resultaat: 

Tijdens de  Dutch Design Week werden de rondleidingen naar de kelder druk bezocht. Het verhaal ging zijn eigen leven leiden in de wijk.

De Familie-Machine presenteert
Skon Toffel Vollek

De vraag: De afgelopen vijftig jaar is er enorm veel veranderd in familiestructuren. Denk aan samengestelde gezinnen, een-ouder gezinnen en het homohuwelijk. Ook de rol van bloedverwanten tegenover vriendschappen is aan verandering onderhevig. "Ik kies mijn eigen familie"is geen vreemde uitspraak meer. Hoe breng je al deze structuren in kaart? 

De aanpak: Samen met de Heemkundekring Sint Achten op Boeckel en de Boekelse gemeenschap ontwikkelt ANNETWERK een stempelset die de mogelijkheid biedt om familiestructuren in de breedste zin van het woord in beeld te brengen.

Het resultaat: Er is een stempelset ontwikkeld en getest door de Boekelse gemeenschap. De resultaten van dit onderzoek werden gepresenteerd als het Boekels Familie Bos.

  • Facebook Social Icon
Een eigen huis, Hagenkamp

Het vraagstuk: Het is relatief rustig in de flats in Hagenkamp, weinig klachten of vragen vanuit de groep bewoners. De woningcoöperatie, Woonbedrijf kwam met de vraag om de bewoners te bereiken en de woonbeleving te onderzoeken.

De aanpak: Gekleed in rode pakken werden er teksten over huis, wonen en thuisgevoel, geplaatst op de grasvelden direct voor de flats. Alleen zichtbaar vanaf de balkons.

Het resultaat: De actie zorgde voor flink wat reuring in de flats, voor- en tegenstanders van de actie lieten van zich horen. De dialoog over woonbeleving werd gevoerd. Er werden nieuwe teksten door omwonende bedacht welke een plek kregen op de velden. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd aan belanghebbende partijen in de wijk.

Lekker Boeieh!

Het vraagstuk: Wat is goed en wat is kwaad en wie bepaald dat? Is de hele dag gamen en dan eten bij Mac Donalds de hemel of de hel? De visie op goed en kwaad werd onderzocht en in beeld gebracht met kinderen van basisschool De Merlijn in Den Bosch. 

De aanpak: De leerlingen bestuderen het schilderij De Tuin der lusten op goed en kwaad. Ze helpen het schilderij naar deze tijd door moderne "iconen"toe te voegen. Vervolgens ontwerpen ze iconen van goed en slecht uit hun eigen leefwereld. 

Het resultaat: Een selectie van de kinder-tekeningen wordt vergroot. De tekeningen drijven als vijf boeien mee in de Bosch Parade.

Een boei geeft aan waar je wel en niet mag varen, wat als deze boeien los drijven?

  • Tumblr Social Icon
Jansen de Wit herleeft

Het vraagstuk: In Schijndel stond een kousen fabriek. Half Schijndel werkte daar. In de jaren zeventig werd deze fabriek bruut gesloten. Twee jaar later was ook het gebouw gesloopt. Nu is het enige wat je in Schijndel  van Jansen de Wit terugvind, een paar Bronzen hoofden in het park. Hoe maak je de fabriek weer op positieve manier zichtbaar in Schijndel?

De aanpak: ANNETWERK is verhalen over de fabriek op gaan halen in de gemeenschap middels sokpopperijen. Een ingeleverde foto inspireerde haar om oude beeldtaal in te zetten een nieuwe activiteit, Bouwen met benen. Nieuwe initiatieven werden ondersteunt in de uitvoer.

Het resultaat: De verhalen zijn gebundeld in een magazine, verspreid onder alle inwoners van Schijndel. Het project werd afgesloten door een presentatie en een live uitzending op de lokale omroep. Jansen de Wit is weer op positieve manier gaan leven binnen de gemeenschap.

  • Facebook Social Icon
DroomBosch

Het vraagstuk: Cultuur inzetten om meer samenhang te creëreni n Boschveld, Den Bosch

De aanpak: In plaats van het vragen naar wensen van bewoners. Bevraagden we hen op hun nachtelijke dromen. Deze verhalen verwerkten we op beeldende en literaire manier met vijf kunstenaars. Het maakproces vond plaats achter geblindeerde hekken.

Het resultaat:

Dromen werden de "talk of the town"in Boschveld. Bewoners kwamen spieken en kwamen in grote getale naar de opening om hun droom terug te vinden.

  • Tumblr Social Icon
Superflous

Het vraagstuk: Boer Waalkens was de eerste boer in Nederland die zijn grond openstelde voor landkunst. In het Waalkensproject werden twaalf kunstenaars in koppels op een landelijke plek gezet met als opdracht om daar in twee weken een kunstwerk te realiseren.

De aanpak: Samen met Chloe Piot (fr) kwam ik op camping De Boskant terecht. We kwamen tot de conclusie dat het kamperen van vroeger in schril contrast stond met het huidige campingleven. De campinggasten van nu decoreren hun plek uitbundig. Wij vroegen ons af hoe een camping zonder de essentie (een dak boven je hoofd) eruit ziet.

Het resultaat:

Superflous, een camping zonder caravans was een dag geopend en fungeerde als camping. Daarna werden alle spullen geveild. de opbrengst ging naar Stichting Heppie

fotografie: Bob Driessen, Stinkfinger producties

  • Blogger Social Icon
Give him a light for a night

Het vraagstuk: In de voortuin van het Van Abbemuseum staat Balzac, een beeld van Rodin. Ik vroeg me af hoe en waarom die plek gekozen was voor dat beeld omdat ik het niet vond passen in de collectie van Van Abbe en omdat ik vond dat het beeld niet tot zijn recht kwam daar. 

De aanpak: Nadat ik mijn afstudeerscriptie over deze vraag had afgerond vroeg ik me af wat IK voor Balzac kon doen. Ik besloot hem 1 nacht letterlijk in de schijnwerpers te zetten. Zijn bezoekers die nacht liet ik niet in de kou staan. Zij kregen een warme kop choco aangeboden in een speciale mok waar Balzac van alle kanten op afgebeeld was.

Het resultaat: Met de 80 bezoekers hebben we een avond het beeld gevierd. De beeltenis van Balzac werd in Eindhoven verspreid door de mokken

bottom of page